Over de Audio Ingenieur

Op jonge leeftijd was ik al met techniek bezig, toen ik dertien was bouwde ik mijn eerste werkende radio ontvanger daarna volgde een versterker en nog veel meer apparaten. Het werd een echte hobby. Na het afronden van mijn studie wilde ik graag van mijn hobby mijn werk maken.  De keerzijde daarvan is echter dat je dan wel leuk werk hebt maar een hobby kwijt bent.

Dit heb ik ervaren toen ik de eerste twintig jaar van mijn werkzaam leven werkzaam was als hardware designer van professionele elektronica. Veel mooie schakelingen en apparaten ontworpen, veelal complexer dan versterkers of ontvangers, maar de hobby schoot er bij in. Nu kan ik niet ontkennen dat als je een product ontwerpt, dit duizenden keren geproduceerd wordt en over de hele wereld verkocht en gebruikt wordt dat dat ook wel een zekere voldoening geeft maar die voldoening is toch anders dan bij een hobby. Door dit werk kreeg ik ervaring hoe je een schakeling betrouwbaar,  reproduceerbaar en thermisch stabiel moet ontwerpen en opbouwen. Deze ervaring komt nu van pas als er een fabrieksapparaat ter reparatie wordt aangeboden waar een ontwerpfout in zit.

Twintig jaar geleden kwam aan het ontwerpen een einde toen mijn toenmalige werkgever besloot dat ontwerpen en produceren van complexe elektronica niet langer rendabel was in Nederland. Ik maakte toen gedwongen een switch naar energievoorziening en procesautomatisering. Dat was mogelijk omdat ik naast elektronica ook elektrotechniek gestudeerd heb. Een voordeel van deze switch was dat ik een hobby terug kreeg. Daarnaast had spelen met gasturbines, afgasketels,  regelbare aandrijvingen, warmtewisselaars, hoogspanningsinstallaties, besturingspanelen enzovoort ook wel een zekere charme.

Omdat mij steeds vaker door bekenden gevraagd werd of ik eens naar een defect audioapparaat wilde kijken kwam ik erachter dat er in de markt behoefte bestond aan deskundige en ervaren reparateurs. Daarom besloot ik naast mijn betaalde baan “wat” reparatiewerk te gaan doen. Dat “wat” werk groeide al snel als gevolg van mond-tot-mond reclame.  Zo snel zelfs dat ik op een zeker moment genoeg werk en inkomsten had om te kunnen stoppen met mijn vaste baan. Inmiddels de nodige jaren later heb ik een kring van vaste klanten die erg tevreden zijn.